Ποιοι Είμαστε

Ταυτότητα
Το GrowHive είναι το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποτελεί μέρος του Έργου «Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών», που υλοποιείται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης SUB2: «Πανεπιστήμια Αριστείας» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Το GrowHive έχει στόχο να βοηθήσει φοιτητές και ερευνητές:
να συνεργαστούν πάνω σε νέες ιδέες
να γίνουν μέλη ομάδων που πρωτοπορούν
να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους
να δικτυωθούν
Θεματικές
Αποτελεί προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης της γεωργικής δραστηριότητας που βοηθά στην αύξηση της απόδοσης, στη μείωση της χημικής υποστήριξης και στην ορθολογική χρήση των πόρων, με αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας και της βιωσιμότητας των γεωργικών συστημάτων. Επίκεντρο οι ψηφιακές τεχνολογίες και η γεωργία άνθρακα.
Λύσεις σε θέματα προστασίας και αποκατάστασης φυσικών πόρων όπως το έδαφος, ο αέρας, το ηλιακό φως και το νερό. Επίκεντρο οι εφαρμογές που αφορούν στην μείωση της ρύπανσης στα υδάτινα περιβάλλοντα, την αντικατάσταση επικίνδυνων χημικών και τη μείωση των επιπτώσεων της ρύπανσης στα συστήματα τροφίμων.
Λύσεις για την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας, με έμφαση στην ενίσχυση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν. Επίκεντρο οι λύσεις που ρίχνουν φως στα αίτια της μείωσης της βιοποικιλότητας και οι βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές που διαχειρίζονται ορθά τα φυσικά οικοσυστήματα.
Εφαρμογές και λύσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση προκλήσεων στα συστήματα τροφίμων, από την παραγωγή στην κατανάλωση. Επίκεντρο οι λύσεις που συμβάλλουν στην επισιτιστική και θρεπτική ασφάλεια, στην ευημερία του ζωικού κεφαλαίου και στη δημιουργία νέων βιο-λειτουργικών τροφίμων, συμβαδίζοντας με την ευρωπαϊκή στρατηγική Farm to Fork.
Λύσεις που αφορούν στην ευζωία και τους ζωοανθρωπονόσους, νέες μέθοδοι παρακολούθησης φυτοϋγείας, πρόληψη και αντιμετώπιση προκλήσεων στη βιώσιμη διατροφή και τη διατροφική επιτήρηση. Επίκεντρο οι λύσεις που ενσωματώνουν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η βιοτεχνολογία, η νανοτεχνολογία και η κυτταρική τεχνολογία.
Καινοτόμα υλικά που προέρχονται από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, βελτιώνοντας τις υπάρχουσες συνθήκες, όπως π.χ τα βιο-πλαστικά. Επίκεντρο οι ασφαλείς, βιώσιμες και κυκλικές πρώτες ύλες που θα συμβάλλουν στη μετάβαση στην Κυκλική Βιοοικονομία.
Εφαρμογές και λύσεις που συμβάλλουν στη μείωση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στη δημιουργία ανθεκτικότητας απέναντι στις κλιματικές επιπτώσεις. Επίκεντρο οι λύσεις που αφορούν στη φυσιολογία και στη βιοχημεία των γεωργικών και φυσικών οικοσυστημάτων, την παραγωγή τροφίμων σε ελεγχόμενες συνθήκες, την ανάλυση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην αγροδιατροφή και τη μείωση των εισροών σε αγροτικά συστήματα παραγωγής.
Λύσεις και εφαρμογές που αφορούν στην αποδοτικότητα και ορθολογική χρήση της ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίκεντρο οι λύσεις με εφαρμογή στη γεωργία, την υδατοκαλλιέργεια και τη βιομηχανία τροφίμων οι οποίες αποτελούν ενεργοβόρους τομείς της οικονομίας.
Ομάδα Έργου
Η ομάδα έργου του Κέντρου Καινοτομίας GrowHive και Επιχειρηματικότητας αποτελείται από:
Α. Ομάδα Υλοποίησης Έργου

Καθ. Θωμάς Μπαρτζάνας
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου
«Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπορεί στην εφαρμοσμένη έρευνα αιχμής στον αγροδιατροφικό τομέα και μέσω της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ανοίγει νέους δρόμους για λύσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος»

Κατερίνα Παπαδούλη
Επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας & Μεταφοράς Τεχνολογίας Innovinagri
«Η καινοτομία στην αγροδιατροφή δεν είναι απλώς τεχνολογική πρόοδος, αλλά η δύναμη να διαμορφώσουμε έναν κόσμο πιο βιώσιμο, υγιή και συνδεδεμένο με τις ανάγκες του αύριο»

Στέλλα Καρυδόγιαννη
Υπεύθυνη Υλοποίησης Έργου
«Η καινοτομία είναι ο σπόρος της αλλαγής, και η επιχειρηματικότητα είναι το έδαφος όπου ανθίζει η πρόοδος. Μαζί, δημιουργούν το μέλλον που οραματιζόμαστε»

Άρτεμις Ρήγου
Υπεύθυνη Υλοποίησης Έργου
«Όταν άνθρωποι, με ιδέες και ικανότητες, συνεργάζονται και μαθητεύουν δίπλα σε σημαντικούς επιστήμονες και experts των επιχειρήσεων, καλλιεργείται η γνήσια καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στην αγροδιατροφή μιας νέας εποχής»
Β. Μέλη ΔΕΠ Ambassadors
Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Θεοφανία Τσιρώνη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
«Η σύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην αγροδιατροφή και την εφαρμογή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία προς όφελος της κοινωνίας»

Αιμιλία Παπακωνσταντίνου
Επίκουρη Καθηγήτρια
«Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετατρέπουμε την επιστήμη σε δράση, δημιουργώντας και εξετάζοντας λειτουργικά τρόφιμα που αναβαθμίζουν τη δημόσια υγεία. Εδώ, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αλλάζουν ζωές»
Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Γεωργία Ντάτση
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
«Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα δεν αποτελούν απλώς λέξεις-κλειδιά, αλλά κινητήριες δυνάμεις που μεταμορφώνουν την αγροδιατροφή. Μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και τεχνολογίας, προκύπτουν πρωτοβουλίες και λύσεις που διαμορφώνουν έναν βιώσιμο, υγιή και ανταγωνιστικό κόσμο. Έτσι, το μέλλον της αγροδιατροφής χτίζεται με γνώμονα την πρόοδο, την πρωτοπορία και τη σύνδεση με τις ανάγκες της εποχής»

Παναγιώτα Μπρέστα
Επίκουρη Καθηγήτρια
«Stephen Hawking: Η καινοτομία δεν είναι απλώς μία ανακάλυψη, είναι ένας τρόπος σκέψης που προκαλεί καινοτόμες ιδέες»
Τμήμα Βιοτεχνολογίας

Σοφία Μαυρίκου
Επίκουρη Καθηγήτρια
«Η καινοτομία είναι το έδαφος όπου ριζώνουν τα όνειρα. Καλλιεργήστε τη γη με όραμα και θερίστε τη σοδειά της επιτυχίας»

Δημήτριος Βλαχάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής
«Η καινοτομία στη βιοτεχνολογία και την ιατρική είναι σαν τη γονιδιακή επεξεργασία στη φύση – μικρές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε επαναστατικές εξελίξεις, αρκεί να έχουμε το θάρρος να πειραματιστούμε και τη διορατικότητα να συνεργαστούμε»
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής

Κωνσταντίνος Μουντζούρης
Καθηγητής
«Η Καινοτομία στην αγροδιατροφή αποτελεί καταλύτη μακροπρόθεσμης αειφόρου ανάπτυξης και πυλώνα επίτευξης βιώσιμης επιχειρηματικότητας»

Ελένη Τσιπλάκου
Καθηγήτρια
«Η βιώσιμη κτηνοτροφία και η καινοτόμος εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής στον ευρύτερο γεωτεχνικό κλάδο δεν αποτελούν απλώς μια σύγχρονη τάση· συνιστούν ευθύνη μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές»
Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αχιλλέας Βασιλόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής
«Η καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα σε νέες ευκαιρίες, συνδέοντας την παράδοση με το μέλλον»

Κωνσταντίνος Δεμέστιχας
Επίκουρος Καθηγητής
«Από τη γνώση στη δράση, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπορεί, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον πυρήνα της εκπαίδευσης και της έρευνάς του»
Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
Γ. Φοιτητές/ Νέοι ερευνητές Innovation Ambassadors
Προπτυχιακοί Φοιτητές

Ιωάννης Μουρτζής
Προπτυχιακός Φοιτητής (3ο έτος), Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού

Βασίλειος Μάξιμος Μανίκας
Προπτυχιακός Φοιτητής (5ο έτος), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου

Ρομέρο Αβέλλι
Προπτυχιακός Φοιτητής (5ο έτος), Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Μεταπτυχιακοί Φοιτητές

Μαριάννα Γιαννακούλια
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας»

Νικολέτα Γεωργία Παπαρδάκη
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο ΔΙΙ-ΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα Διοίκησης»
Υποψήφιοι Διδάκτορες

Ιωάννα Σκαλτσά
Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Παντελής Σταυρόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Διδάκτορες